zirak

normalment parlaré aquí de podcast tot i que no descarto fer alguna entrada més sobre altres temes, potser música.

tretze. V, las cloacas del estado

ara que està de moda i que a la televisió que paguem entre tots amb els nostres impostos l’han entrevistat crec que és bon moment per parlar del podcast que van fer per explicar qui és en V i quina relació té amb les clavegueres de l’estat espanyol.

un podcast que us servirà per entendre que aquest ... ésser no té cap tipus d'escrúpols ni ètica. no hi ha cap altre raó per les seves accions que no sigui emmerdar-ho tot i enregistrar tot el que pugui.

va ser un dels primers podcasts que vaig escolta de podium podcasts i també dels primers que els hi va donar molt fama perquè hi ha una feina d’investigació molt gran al darrera. no és un simple podcast que narri fets contrastats, és la manera que tenen de lligar els fets amb el context i les explicacions del que estan narrant.

els creadors van fe una bona feina a la producció tot i que podcasts que han fet després estan més cuidats i tenen més efectes. potser la narració queda una mica simple sense efectes sonors o músiques més aconseguides però heu de recordar que aquest podcast és força antic, finals del dos-mil setze, i que en aquell moment els podcasts no estaven tant ben fets com avui dia, almenys no els que es feien en català i castellà.

són capítols de entre vint i vint-i-cinc minuts i només n’hi han deu així que és un podcast força fàcil d’escoltar i que si us enganxa ho fareu tot d’una tirada.

no us vull desvetllar qui és el protagonista però amb tot el que heu llegit fins aquí potser ja ho sabeu.

l’enllaça a l’RSS: http://fapi-top.prisasd.com/podcast/podium/v_las_cloacas_del_estado.xml

#vlascloacasdelestado #lodelspodcasts

Mastodon

dotze. montcada bifurcació

conegut a xarxes com “@montcadabif” o “el montcada”.

sembla que torna, tinc un avió de paper que diu que tornen i la veritat és que portava temps esperant-ho. no sé com resumir-vos el montcada. té part de conversa entre amics, part de concurs i part de podcast amb seccions recurrents que són força innovadores i que molts altres podcasts catalans han copiat descaradament durant les tres temporades que ha tingut han perdut algun integrant i guanyat algun altre però sempre mantenint el bon humor i l'alegria característica del podcast.

quan jo encara estava a twister hi tenia molt contacte amb ells, sobretot amb en Jordi Pi i en Gran Carles, i ara que he deixat aquella xarxa encara el mantinc d’alguna manera. no sóc imparcial amb aquest podcast, m’agrada molt i ric molt amb ells perquè tenen un sentit de l’humor semblant al meu. són molt més joves que jo però em recorden a les converses amb els amics de quan tenia la seva edat.

el graven per internet i cadascú a casa seva, normalment, així que és un tipus de podcast diferent i potser fer-ho d’aquesta manera tan casolana li dona aquest encant especial que té. tenen tres temporades però força espaiades entre la primera i la segona. la tercera va a continuació de la segona però ara fa gairebé un any que van acabar (el 30 de juny del 2021). els capítols són d’una hora normalment i a vegades hi ha convidats ja que llençaven enllaços per twister a la plataforma on gravaven el podcast online.

és força llarg ja que cada temporada té uns 30 episodis o més i potser ara està molt descontextualitzat perquè algunes de les seccions eren sobre l'actualitat però tot i així si teniu el temps i les ganes després d'aquesta super turra i el voleu escoltar és molt recomanable.

l'enllaç a l'RSS: https://www.ivoox.com/feed_fg_f1344763_filtro_1.xml

#montcadabifurcació #montcadabif #eltrivial #lapatrona #notelafaràs #jordipi #grancarles #lodelspodcasts

Mastodon

onze. the lovecraft investigations

si sabeu qui és Lovecraft ja sabeu de què va aquest podcast. només amb el nom de les tres temporades sabeu també què us espera: temporada u: the case of Charles Dexter Ward temporada dos: the whisperer in the darkness temporada tres: the shadow over Innsmouth

aquest podcast és una historia de dos investigadors que enregistren un podcast sobre fets paranormals i els seguim en la investigació del cas d'en Charles Dexter Ward que acabarà portant-nos a les temporades dos i tres encara que sembli que no hi ha una relació directa entre els casos.

òbviament és un podcast sobre els mites de cthulhu. els investigadors Kennedy Fisher i Matthew Heawood intenten resoldre un misteri mentre van caient irremeiablement en una espiral de cultes, secretisme i fets paranormals de difícil explicació i teories totalment esotèriques. és una molt bona introducció als mites de Cthulhu i s'hi explica d'una manera força simple què són i com s'interpreten.

és un podcast de la BBC així que té molt bona producció i uns actors molt bons. deu episodis cada temporada, mai per sobre els trenta-cinc minuts. realment algunes parts donen por, estigueu alerta. crec que la història podria seguir però no ho tinc gaire clar per la conclusió de la tercera temporada, tant de bo el segueixin perquè aquest me'l vaig fumar en una setmana.

el link a l'RSS: https://podcasts.files.bbci.co.uk/p06spb8w.rss

si us agrada el misteri us recomano moltíssim aquest podcast.

#thelovecraftinvestigations #lodelspodcasts

Mastodon

deu. guerra 3

ja que us vaig parlar d'aquest podcast al l’entrada de “la esfera” crec que és lògic que parlem avui d'ell. de nou una ficció sonora de la mà de podium podcast que narra el començament d'una hipotètica tercera guerra mundial vista des del punt de vista d'una reportera de guerra veterana, Jimena Torres, i el seu company de feina i sentimental. l'acció passa a corea del nord i hi ha molts actors polítics involucrats i a més es recrea un punt de vista espanyol. com podeu esperar fa riure

és un podcast de ficció i acció a parts iguals que com “la esfera” està molt ben produït i sonoritzat. crec que és el primer podcast que vaig escoltar que involucrés a actors professionals espanyols i us sonaran un parell de veus que hi surten. no ho fan gens malament i vaig llegir en el seu dia que tenen experiència com actors de doblatge així que la dinàmica i les formes dels podcasts no els agafen desprevinguts. aquest podcast va tindre força ressò en el seu moment i va ser molt recomanat

us recomano que us l'agafeu amb calma perquè només són vuit episodis per temporada i són curts tots: menys de mitja hora cada un. només hi ha tres temporades i l'última és força més fluixa tot i que tècnicament és la millor.

com és de podium podcast us torno a deixar l'enllaç a la seva web: https://www.podiumpodcast.com/podcasts/ a spotify: https://open.spotify.com/show/7nAbyy6siyf1o7VhkTKCBn?si=950862c8168c48ba i a l'RSS: http://fapi-top.prisasd.com/podcast/podium/guerra_3/itunestfp/podcast.xml

#guerra3 #lodelspodcasts

Mastodon

nou. il·lustres execrables

un altre programa de ràdio que escolto com a podcast tot i que aquest ho podria ser sense cap problema. gairebé cada cap de setmana en Malcolm Otero i en Santi Giménez expliquen a l'antena de rak1 perquè un personatge històric il·lustre és un execrable. intenten adreçar l'explicació amb temes musicals que tenen a veure amb el personatge o el seu nom i a més ho expliquen amb força humor i amb acudits tant dolents com poden imaginar.

el programa té una pega i és el conductor del programa de ràdio general que dona pas a la secció i els modera tallant-los quan diuen les coses com s'han de dir: amb les paraules més gruixudes que podeu imaginar i fent els acudits més moralment i políticament incorrectes que podeu pensar. no és un programa apte per sensibilitats fràgils ni per la gent que es pren l'humor massa seriosament. si no suporteu els masclismes, acudits capacitius o els rancis de manual no l'escolteu.

porten des del setembre del 2015 fent un personatge cada cap de setmana de temporada regular de ràdio i dos llibres on han recollit els millors. és un programa de ràdio molt veterà que a més ha rebut un premi nacional no fa gaire per la innovació.

com és una secció de ràdio solen estar entre els 15 i els 25 minuts com a molt i si els escolteu ara la part inicial i part del contingut té poc sentit si no teniu el context de l’actualitat de quan el van enregistrar però crec que s’entén perfectament.

el link al RSS: https://api.audioteca.rac1.cat/rss/via-lliure/illustres-execrables estàn també a spotify: https://open.spotify.com/show/5wFhYAAieyYUCvF7E3aZDK?si=c975815740f24eea i apple podcasts: https://podcasts.apple.com/es/podcast/via-lliure-il-lustres-execrables/id1196734539

#illustresexecrables #lodelspodcasts

Mastodon

vuit. the battersea poltergeist

ja que l'últim podcast que us vaig recomanar en anglès va ser uncanny avui us presento el predecessor. jo vaig arribar a aquesta parella de podcasts en l'ordre que els he comentat, a la introducció d'uncanny es fa referència a the battersea poltergeist.

el creador, en Danny Robins, aplica a uncanny el que va fer durant tot aquest podcast i aquest tracta del poltergeist que va viure una família anglesa a un conegut barri de Londres.

apart de la recreació sonora del poltergeist que es va viure escoltareu el procés d'investigació, comentaris sobre el procés i entrevistes a la principal testimoni i protagonista de l'historia i a veïns d'aleshores. la trama té fins i tot una part històrica tot i que no sembla l'explicació més plausible. com totes les creacions de la bbc hi ha un gran equip darrera i la producció està molt cuidada. us recomano escoltar-lo amb auriculars per poder escoltar tots els detalls dels efectes sonors.

és un podcast ja acabat i no hi ha possibilitat de continuació. la durada dels episodis varia pel contingut, n'hi ha que tenen una gran part de recreació, d'altres només són actualitzacions de la investigació i la gran majoria barregen la recreació amb entrevistes i explicacions.

són 12 episodis de tensió i a vegades terror. les recreacions sonores són molt cuidades així doncs espereu ensurts i no pocs.

el link a l'RSS: https://podcasts.files.bbci.co.uk/p0940193.rss

#thebatterseapoltergeist #lodelspodcast

Mastodon

set. la esfera

tornem als podcasts com a tal i a la ficció sonora. la esfera és un dels molts podcasts de ficció sonora que trobareu a podium podcast. aquesta és una història sobre una estranya esfera custodiada per un petitíssim departament de la policia espanyola. el podcast narra la incorporació d'un nou membre a l'equip que la custodia i les aventures que viuen per fer-ho. hi ha dosi de comèdia i acció a parts iguals i escoltareu algunes veus d'actors espanyols coneguts.

cal explicar que tot i que és ficció la premissa de l'esfera és real i està documentada. la producció sonora d'aquest podcast és impecable. molt ben treballada, amb mitjans de produccions professionals i sense escatimar en efectes ni actors. crec que és la millor producció que he escoltat de podium, fins i tot millor que guerra 3. ja en parlarem d'aquest.

tot i que és un podcast curt és ideal per la gent que normalment no n'escolta perquè enganxa molt ràpid i són episodis realment curts.

l'enllaç a l’RSS: https://fapi-top.prisasd.com/podcast/podium/la_esfera/itunestfp/podcast.xml spotify: https://open.spotify.com/show/5jKxeir9Iwj5WBrrLEnVp8?si=Fk7ikGSYQu-gp4JfaYA38A&utm_source=copy-link

podium podcast també té aplicació pròpia però a la seva web (https://www.podiumpodcast.com/podcasts/) podeu trobar tots els RSS de podcasts actius o acabats.

són només vuit episodis gairebé tots sota la mitja hora si us hi poseu en una tarda l'escoltareu sencer. jo ho vaig fer així la segona vegada que el vaig escoltar sencer.

#laesfera #lodelspodcast

Mastodon

sis. la riota

és un podcast? és radio? és un show a yutup? ho és tot a la vegada. s'enregistra a radio molins de rei en format podcast i últimament només publiquen a yutup. la riota és un caos, és un caos controlat, és una destral clavada en una radio antiga i així és el seu logo.

és un podcast d'humor en que tracten l'actualitat des de l'òptica d'uns joves d'entre 25 a 30 pocs anys. impulsors d'algunes seccions que haureu escoltat a d'altres podcasts catalans.

són veterans ja que s'hi van posar en un altre format més curt i potser més aplicat a un programa de ràdio i en un estudi molt més antic de la mateixa ràdio. s'auto-boicotegen els programes i veureu que no sempre estan sobris quan enregistren els programes.

sovint tenen convidats, sobretot en aquesta última etapa del podcast, i últimament són gent molt coneguda a Catalunya. per exemple en Joel Joan a l'últim episodi que han publicat a dia d'avui. també han fet algun show fora de la ràdio.

els capítols normalment dura 1 hora tot i que n'hi ha de més llargs. com us deia ara ja només els trobo a yutup així que us deixo un enllaç al canal: https://piped.kavin.rocks/channel/UCCCX0KkhIdsL_jXihrs29Kw

també els trobareu a d'altres xarxes socials privades de les que no faré publicitat i tenen merchandising així que si podeu i com a projecte totalment auto-produït i totalment deficitari us animo que els ajudeu econòmicament. valen molt la pena, la veritat.

quan jo estava a twister hi tenia força contacte amb ells i són molt oberts i agraïts.

#lariota #lodelspodcast

Mastodon

cinc. uncanny

uncanny és un podcast de casos paranormals viscuts al regne unit. és un podcast de la bbc que ja ha acabat però que vaig escoltar un parell de cops seguits perquè la forma de narrar les històries per part del narrador i dels testimonis és força diferent a tot el que havia vist o escoltat d'aquest genere.

hi ha fins i tot part d'humor en la manera en que expliquen els fets i una cosa que juga molt a favor del podcast és que inviten sempre dos experts.

un d'ells busca la forma racional d'explicar els cas de l'episodi i l'altre l'explicació paranormal i ho fan a la vegada que estan escoltant el testimoni amb el narrador. per mi almenys és una cosa força més nova i directe que no pas el típic debat televisiu. no només són histories de fantasmes, també hi ha aliens i cases encantades. són només 15 casos, menys de mitja hora cada un. si sou com jo que esteu fets a escoltar hores seguides de podcasts és com beure un got d'aigua.

i tot amb un narrador anglès, en Danny Robins, que s'entén perfectament i que té teories tant racionals com paranormals a tots els casos i això que abans de fer el podcast era molt racional.

el link l’RSS: https://podcasts.files.bbci.co.uk/m0010x7c.rss també està a spotify: https://open.spotify.com/show/2j4VI8Zd5wvUqbK3mFFlAH?si=0d458e3d139b40b8

està molt ben produït de manera que si us espanten les històries de fantasmes millor no l'escolteu. recreen les histories de manera sonora així que us podríeu espantar.

#uncanny #lodelspodcast

Mastodon

quatre. roma aeterna

com hem comentat ja “el descampao” avui us porto un altre podcast en castellà. Iban Martín va fer aquest podcast després de col·laborar amb diversos especials d'història a “el descampao”.

a roma aeterna s'ha centrat únicament a explicar l'historia de roma des de la seva fundació o fins i tot una mica abans i com va fer els del “descampao” amb molt d'humor. és un podcast que encara està en marxa i ara mateix encara estan pel 390 i pico abans de crist després de 56 episodis.

apart de fer el repàs històric de l'historia de roma també ha fet uns episodis especials de mitologia, el calendari i les festivitats romanes, una entrevista amb en Jesús Sánchez Alguacil i que segurament no serà l'última i fins i tot programes de relats de terror de l'època romana que han arribat als nostres dies.

en Iban és historiador i té una vocació i interès brutal en l'historia de roma, tant que està fins i tot fent un curs no lectiu de la Universitat de Barcelona.

potser els primers episodis són una mica més durs d'escoltar perquè hi ha menys bromes o acudits i estan pitjor en quant l'aspecte tècnic però ja ha arribat a fer una molt bona producció tot i ser el primer podcast que crea ell sol.

els episodis solen ser d'una hora i al final normalment hi ha un apartat sense música en que l'Iban ens parla directament als oients.

també té linktree així que el millor enllaç és aquest ja que conté tota la resta: https://linktr.ee/IbanMartin

l'única nota negativa que té, per mi eh, és que és exclusiu d'ivoox ara mateix i que no està a cap altra plataforma. es pot escoltar gratuïtament cada dos dissabtes. però ja us dic que això és una opinió personal.

#romaaeterna #lodelspodcast

Mastodon